Élelmezési és mezőgazdasági ENSZ szervezetek Rómában

Jelenleg három élelmezési és mezőgazdasági ENSZ szervezet székhelye található Rómában: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) és az ENSZ/FAO Világélelmezési Program (WFP).

Magyarországnak az ENSZ római székhelyű élelmezési és mezőgazdasági szervezeteihez akkreditált Állandó Képviselete jelenleg a Római Magyar Nagykövetség részeként működik. Magyarország számára a FAO, WFP, IFAD együttműködés kiemelten fontos mind szakmai, mind diplomáciai és politikai szempontból. Az egyes szervezetekkel való kapcsolattartás a szervezetek tevékenységéből, valamint az együttműködéseink jellegéből adódóan eltérő. Vannak ugyanakkor közös, mindhárom szervezet esetében fennálló feladatok:

a)    A szervezetek irányító testületeinek ülésein való részvétel, azokon a magyar érdekek képviselete (hazai magas szintű és szakértői delegációk révén, illetve személyesen).
b)    A szervezetek vezetőjével és vezető tisztviselőivel jó szakmai és személyes kapcsolatok kialakítása.
c)    A szakmai-, bizottsági-, munkacsoport- regionális- és informális üléseken való aktív magyar részvétel (személyesen, illetve otthoni delegációk révén).
d)    Törekvés a szervezetekben a magyar alkalmazottak számának növelésére.
e)    Kétoldalú szakmai együttműködések bővítése, mind a Központban, mind a területen.