Magyarország, a külügyminiszter a Moszkvának nyújtott támogatásról: „Képviseljük az érdekeinket, az orosz gáz nélkülözhetetlen”

DAVOS – Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Orbán Viktor pártja, a Fidesz régi politikusa exkluzív interjút adott a Repubblicának egy diplomáciai és gazdasági találkozókkal teli program közepén Davosban. És beleegyezett, hogy válaszol a legszúrósabb témákra is – konfliktusok Európával, a jogok csorbítása, korrupciós vádak és a Putyinhoz való közelség, az Ukrajnával kapcsolatos ambiguitások. Ez az első olasz interjú az Orbán-kormány egyik tagjával Giorgia Meloni, történelmi szövetségese hivatalba lépése óta.

Miniszter úr, Magyarországot az EU-ban immár Oroszország trójai falójának tekintik. Zsarolják az EU-t és vétóznak minden Moszkvát érintő dossziét.

Mi nemzeti érdekeinket védjük. Csak a saját szemünkkel tekinthetünk a problémáinkra, tehát sem az oroszokéval, sem az amerikaiakéval nem szemlélhetjük őket. Nem érdekel bennünket, hogy az oroszok mit gondolnak a politikánkról. Nem érdekel minket, ha az pozitív számukra vagy sem, mert nincs orosz színezete a politikánknak, ahogy nincs amerikai, brazil vagy német sem. A miénk magyar politika. És ha valami nemzeti érdekünkben áll, akkor megtesszük. Ha valami nem áll nemzeti érdekünkben, akkor azt nem tesszük meg, függetlenül attól, hogy ki mit gondol. Nem zsaroltuk Európát egyetlen kérdésben sem.”

 

Magyarország megakadályozta az EU szankciócsomagjainak elfogadását.

Természetesen, mert a politikában a földrajz és a valóság számít. Az országnak nincs tengerparti összeköttetése, így ha nem kapunk gázt és olajat Oroszországból, akkor nem tudjuk biztosítani az ország ellátását. Ezért szükség van az Oroszországgal való kapcsolattartásra és bizonyos szankciók alóli mentesség biztosítása az EU-ban. Többszáz kilométernyi gázvezeték lefektetése nem megy egyik napról a másikra. Persze a helyzet két-három éven belül változhat. De nekünk ma kell fűtenünk a házainkat, ezért kérjük mindig, hogy a nemzeti sajátosságok legyenek figyelembe véve.

Orbán Viktor szerint „Ukrajna csak addig folytathatja a harcot, amíg az Egyesült Államok a hadseregével és fegyvereivel támogatja”. És ez mégis miért lenne rossz dolog?

Abszolút Ukrajna mellett állunk, ha a területi integritásról és szuverenitásról van szó. És elítéljük a háborút. De békét akarunk, minél előbb. És mindannyian tudjuk, hogy a béke megteremtéséhez az szükséges, hogy az amerikaiak és az oroszok beszéljenek egymással. Mi mindkét felet a békére buzdítjuk.

De Putyin az, aki nem akar tárgyalni.

Kis ország vagyunk, de ott vannak az erősebb országok politikusai, franciák, amerikaiak, németek, akiknek az lenne a feladatuk, hogy olyan körülményeket teremtsenek, mint Minszkben. Úgy értem, akkoriban sikerült megegyezni.

Mi fog változni az Olaszországgal való kapcsolatokban most, hogy Orbán Viktor történelmi szövetségese, Giorgia Meloni a miniszterelnök?

Magyarország és Olaszország között egyszerűbb lesz az együttműködés. Sok közös nézőpontunk van, és kölcsönösen tiszteljük egymást. Rendszeres a kapcsolattartás. Az értékeket illetően, legyen az család vagy nemzet, teljes mértékben egyetértünk, ahogyan a nemzetek szuverenitását, a szubszidiaritást, a kölcsönös tiszteletet illetően is. Eléggé biztos vagyok abban, hogy egy oldalon fogunk állni a migráció kérdésében, ami nagyon fontos kérdés. Mindig is nagyra becsültük Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes bátorságát. Magyarországon nagyon hasonló álláspontot képviselünk. Magyarországra csak engedéllyel rendelkező migránsok érkezhetnek. Mások nem. És nem fogadjuk el, hogy bárki nyomást gyakoroljon ránk ebben a kérdésben.

Olaszországnak azonban más problémája van: sok migráns érkezik a Földközi-tengeren át. Kicsit nehéz lezárni a határokat.

Persze: két teljesen különböző helyzetben vagyunk. Mi falat építettünk, illetve bevetettük a hadsereget és a rendőrséget a határoknál. Egyébként most egy teljesen új dimenzió is megjelent: a migránsok és a csempészek fegyverekkel vannak felszerelve, és használják azokat. A szerb határnál és Magyarországon a határőrökre és a rendőrökre lőnek. Ez súlyos megsértése a szuverenitásunknak, amit nem fogadunk el. Olaszországot illetően úgy gondolom, hogy nagyon világos álláspontot kell képviselni: az Európai Unió területére csak legálisan lehet belépni. Tehát akinek nincs engedélye ahhoz, hogy Európába jöhessen, nem szabadna fizetnie a csempészeknek, és nem szabadna beszállnia a gumicsónakjaikba. Biztosítanunk kell, hogy ezeket a hajókat visszavigyék oda, ahonnan elindultak. És az, amit az olasz kormány néhány tisztviselőjétől hallok megerősíti, hogy létezik koordináció a csempészek és az úgynevezett civil szervezetek között, mert valamilyen oknál fogva a civil szervezetek által üzemeltetett hajók mindig a csempészek és gumicsónakjaik nyomára bukkannak.

Ezt a vádat eddig soha nem sikerült bebizonyítani.

Azonban erős a látszata, hogy ez történik. És függetlenül attól, hogy ezeknek az embereknek nincs joguk belépni Európába, a civil szervezetek nyomást gyakorolnak egyes országokra azért, hogy fogadják be őket. Magyarország álláspontja az, hogy teljes mértékben a nemzetközi jogra kell támaszkodunk, amely nagyon világosan kimondja: ha valakinek el kell menekülnie a saját országából, joga van ideiglenesen az első biztonságos ország területén maradni.”

Ha a dublini szabályozásra utal, azon Olaszország évek óta kétségbeesetten próbál változtatni, mert a rendelet hátrányosabban érinti, mint más országokat.

Nem, a nemzetközi jogra gondolok. Ha az emberek Bangladesből vagy a szubszaharai Afrikából jönnek, akkor több biztonságos országon haladnak keresztül. Tehát nincs joguk továbbmenni. Például nem jöhetnek Szerbiából Magyarországra, mert Szerbia már békés és biztonságos ország. Másrészről mi szomszédos ország vagyunk Ukrajnával. Tehát mi vagyunk az első biztonságos ország. Ezért engedjük meg minden ukrán állampolgárnak, hogy belépjen: mi vagyunk az első biztonságos ország.

Hány ukrán menekültet fogadtak be?

Már több mint egymillió menekült érkezett, és körülbelül 18-20 százalékuk marad az országban. Tehát körülbelül 180-200 ezret fogadtunk be.

De nincs szükség egy megállapodásra az országokkal ahhoz, hogy a migránsokat visszatoloncoljuk az első biztonságos országba?

Ok. A visszafogadási politika nem működik, ez nyilvánvaló, ha összehasonlítjuk az európai területre belépők számát a visszaküldöttek számával. Ez egy minimális arány. Ezért azt kell elérnünk kommunikációval és kemény fizikai intézkedésekkel, hogy csak azok juthassanak Európába, akiknek joguk van arra, hogy jöjjenek.

Visszatérve a szuverenitás kérdésére, amelyet Meloni szerint is vissza kell adni az országoknak, mit gondol, hol van rá szükség?

Az Európa jövőjéről szóló vitában, ha az Európai Egyesült Államok vagy egy erős, tagállamokon alapuló Unió között kell választani, akkor mi határozottan a második koncepció mellett állunk. Nem akarjuk, hogy Brüsszelnek több hatásköre legyen, mint most. Úgy gondoljuk, hogy a válság, amelybe kerültünk és vagyunk egyértelműen megmutatta, hogy a nemzeti hatáskörökön vagy a kormányközi együttműködésen alapuló megoldások mindig jobban és gyorsabban működtek, mint a Brüsszel által kínáltak. Ez nagyon egyértelmű volt a koronavírus vagy a migráció esetében, vagy amikor az oltásokra vártunk. Úgy gondoljuk tehát, hogy bizonyos ágazatokban fenn kell tartani, és tiszteletben kell tartani a nemzeti hatásköröket.

A Bizottság csökkentette Magyarország forrásait, amire most először került sor a történelemben.

A fő problémánk az, hogy a Bizottságnak van egy problémája velünk, ami egyáltalán nem jogi, hanem politikai jellegű. 17 törvényben állapodtunk meg velük, amelyeket a parlament elfogadott. De semmit nem értünk el. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy egyszerűen nem tudják megemészteni a tényt, hogy egy mainstream-ellenes vagy jobboldali, hazafias vagy mindenesetre kereszténydemokrata kormány az erős ellenszél ellenére zsinórban a negyedik választást nyerte meg, és továbbra is sikeres és népszerű a hazájában.

Az Európai Parlament szerint a választások nem elegendőek, ha a médiát és az ellenzéket szisztematikusan elnyomják.

Ez nevetséges. Számunkra egy rendszer akkor demokratikus, ha eleget tesz a nép akaratának. Ez a demokrácia, vagyis a démosz. Az Európai Parlament viszont úgy gondolja, hogy egy politikai struktúra akkor tekinthető demokratikusnak, ha liberális, és ha a liberálisok kormányozzák. Mi azonban nem gondoljuk, hogy a demokrácia egyenlő a liberalizmussal. Nem ideológiai jelenség. A kormány 2010 óta négy választást nyert zsinórban földcsuszamlásszerűen, egyre növekvő támogatottsággal. 12 év kormányzás után rekordmértékű támogatást kaptunk minden döntéshez.

De sokan azzal vádolják Önöket, hogy Magyarország egy mini-Oroszország, Orbán pedig mini-Putyin. Mellesleg Oroszországban is megtartják a választásokat. A lényeg, hogy Orbán ellenőrzése alatt tartja a médiát, az ellenzék pedig eltűnt a tévéből, és már nem kaphat szót.

„Ok, nem lennénk demokrácia, ha ez igaz lenne. De nem igaz. Nagy különbség van a mi médiastruktúránk és az általános európai médiastruktúra között. Magyarországon, ha a konzervatív és a liberális média súlyát hasonlítjuk össze, az arány 50-50 körül van, ami nagyon szokatlan Európában, mert Európában a liberális média hatalmas hegemóniával rendelkezik. A média szabad, de sokszínűbb. Sőt, azt mondanám, hogy a legfőbb médiafelületek mind ellenzékpártiak.

Egy másik dolog, amivel a korrupción túl az EU vádolja a kormányt az, hogy elnyomja a kisebbségeket, például az LMBTQ+ személyeket.

Ami a korrupciót illeti: én vagyok a befektetésekért felelős miniszter is. Higgye el, ha ennyire szisztematikusan korrupt ország lennénk, nem döntenénk meg minden évben befektetési rekordokat. A növekedésünk nem haladná meg az európai átlagot. És nem állítanánk minden évben exportrekordokat. Ha szisztematikus korrupció lenne, senki nem fektetne be. Nem értem, hogy a németek, a franciák, még az olaszok is, a szocialisták, akik minket a korrupció miatt kritizálnak, miért nem kérdezik meg a befektetőiktől, hogy mi a tapasztalatuk, megvesztegették-e őket, kértek-e pénzt tőlük, szembesültek-e bármiféle akadállyal. Egyszóval maradjunk a tényeknél.

És az LMBT emberek elnyomása? Még a róluk való beszélgetést is megtiltották, mert az pornográfiának minősül. Ez vajon nem cenzúra?”

"A kisebbségekkel kapcsolatban nagyon határozott álláspontunk van: az emberek életmódja abszolút magánügy. Számunkra a házasság csak egy férfi és egy nő között köthető, és nem házasok nem fogadhatnak örökbe gyermeket. Ez az egyetlen két kérdés, amelyet szabályozunk. De az emberek úgy élnek, ahogy akarnak.

Nem annyira. Még csak meg sem lehet említeni egy meleg személyt, mert az pornográfia. Bűncselekmény.

Igaz, a törvény kimondja, hogy pornográf tartalmakat nem lehet gyermekeknek mutatni. És azt is kimondja, hogy a szexuális kérdésekkel kapcsolatos gyermeknevelés joga a szülőké. Azt akartuk megakadályozni ezzel a törvénnyel, hogy bizonyos civil szervezetek, akik a semmiből jöttek, akikről nem tudjuk, kik ők, bemenjenek az iskolákba, és hat-hét éves korban elkezdjenek szexuális felvilágosításról a beszélni a gyerekeinknek. Ez számunkra no go, elfogadhatatlan.