Út a békéhez

2024. február 9-én a római Sant’Andrea della Valle bazilikában került megrendezésre az Út a békéhez elnevezésű koncert a Szent Efrém Férfikar közreműködésével. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott, Magyarország római nagykövetsége, a római Collegium Hungaricum és a Pápai Magyar Egyházi Intézet által rendezett hangverseny előtt Kovács Ádám Zoltán nagykövet köszöntő beszédében az orosz-ukrán háború kitörésének második évfordulója kapcsán, központi mondanivalóként a béke, s az ehhez vezető út fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy a művészet és a kultúra még a háborúk sötét időszakában is képes arra, hogy a béke felé orientálódó, mintegy „transzcendentális” médiummá váljon.

 

Papp Viktornak, a Szent Efrém kárpátaljai származású tagjának Ukrán Requiem című műve az ukrajnai civil áldozatok emlékére íródott, mindazonáltal a nagykövet minden háború polgári áldozatának ajánlotta a Férfikar által előadott dalokat. A misszióvezető kiemelte, hogy a kultúra ereje és egyesítő befolyása, tekintélye révén ezzel a koncerttel is hozzájárulhatunk egy olyan jövőhöz, ahol a béke nem marad utópia, hanem valósággá és mindenki jogává válik, akár Ukrajnában, akár bárhol a földön, ahol háború van.

A Férfikar az eseményhez kapcsolódóan adománygyűjtést szervezett a „Health of the Ukrainian People” nevű, ukrajnai kórházi ellátást támogató nemzetközi szervezet részére.