A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója napján, 2017. március 24-én szombaton, a városban két jól elhatárolt és biztonsági szempontból is különböző szintű zónát hoz létre a rendőrség.

 

A zöld zóna a Quirinnale körül terül el trapéz alakban. A zóna a Szent Péter tértől indul, a Corso Vittorio Emanuele-t is magában foglalva éri el a Via Nazionale, a Via del Corso, a Piazza della Republica és a Via del Tritone által határolt területet. A zónában a korlátozások március 24-én reggel hét órától lépnek életbe, a gépjármű forgalmat és a belépő személyek ellenőrzését 18 beléptető kapun keresztül végzik.

 

A még szigorúbb kék zónát a Capitolium domb körül alakították ki, mely magába foglalja a Piazza Venezia, a Piazza dell’Ara Coeli, Piazza San Marco, a Fori Imperiali és a Piazza Madonna di Loreto területét. A területre csak szigorú ellenőrzés után 21 ellenőrző kapun keresztül léphetnek be az arra jogosultak, a személy és gépjárműforgalom szünetel. A kék zóna korlátozásai már 2017. március 24 00:00 órakor  életbe lépnek. Valamennyi korlátozás szombaton éjfélig lesz érvényben.

 

A metró azokon az állomásokon, melyek a felszínen lezárt, vagy kontroll alatt tartott területre visznek, nem áll meg (Stazione Barberini, Stazione Spagna). Zárva lesz a Colosseum és a Forum Romanum is.

 

Összességében elmondható, hogy ez a hétvége nem a Rómába látogató turistáké lesz, részint a fent leírtak, részint a városban több helyszínen engedélyezett felvonulások, megmozdulások miatt.