2017. május 22-én ünnepélyes keretek között adta át az olimpiai fáklyát és a békét, egyben a fesztivált szimbolizáló olívacserjét az olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke Giovanni Malagó Borkai Zsoltnak, Győr polgármesterének, aki a nyári győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) szervezőbizottságának is elnöke. Az ünnepi eseményt a római Ara Pacisban (Béke Szentélyében) tartották, ahol a római székhelyű Európai Olimpiai Bizottság vezetői mellett jelen voltak olasz sportvezetők, sportdiplomaták, sportújságírók.

A római ünnepélyes ceremónián olyan kiváló magyar sportolók voltak jelen, mint a nyári győri fesztivál hivatalos arca Jakabos Zsuzsanna úszó olimpikon, Berki Krisztián tornász bajnok, Görbicz Anita kézilabdás, Pars Krisztián kalapácsvető, Karakas Hedvig olimpikon cselgáncsozó.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 2017.  július 23. és július 30. közötti kerül megrendezésre Győrben. A program egy több sportágat magába foglaló nemzetközi sportesemény, amelyen 14-18 éves korú európai fiatal atléták vehetnek részt olyan sportágakban, mint ritmikus sportgimnasztika, atlétika, kosárlabda, kerékpározás, judo és számos „vizes” sportág. Győr 2011-ben nyerte el a rendezés jogát.