A Rieti Önkormányzat a Domenico Petrini Kulturális Egyesület közreműködésével 2017. április 30-án a „Flavio Vespasiano” színházban magyar részvétellel gálakoncertet szervezett a testvérvárosok tiszteletére és a Rietiben élt Mattia Battistini születésének 160. évfordulójára.

A XIX. század első felében debütáló magas hangfekvésű baritonista pályafutása során több mint 80 szerepet énekelt, továbbá a bel-canto stílus nemes képviselőjéként az egész világon nagy megbecsülést szerzett. 

Az ünnepi műsorban részt vettek Rieti testvárosainak  - Saint Pierre Lès Elbeuf (Franciaország), Nordhorn (Németország) -, zeneiskolai növendékei és tanárai. Rieti nem rendelkezik magyar testvérvárosi kapcsolattal, viszont az elmúlt időszakban kialakult barátságoknak köszönhetően az ünnepségre meghívást kapott a Budakeszi Czövek Erna Zeneiskola. A magyar diákok, Szita Júlia (hegedű), Szita Borbála (klarinét), László Botond (kürt), Rétháti Júlia és tanáraik Fledrich Zsanett (hegedű), Velenczei Anna (kürt) és Barcsik Hédi (zongora) műsorukban Kodály és Bartók műveit szólaltatták meg.

Az egész estét betöltő hangverseny különleges pillanata volt az „Este a székelyeknél” című darab, amit Kurucz Andrea tanárnő (zongora) és Rétháti Júlia (hegedű) a tavaly őszi földrengés áldozataira emlékezve adtak elő. 

Simone Petrangeli, Rieti polgármestere a gálakoncertet követő díszvacsorán mondott beszédében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet szentelt a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztésének, így az elvégzett munkát és a szép eredményeket legjobban egy nemzetközi összeállítású hangversennyel tudjuk méltó módon megünnepelni.  Az esemény az Európai Unió himnuszának, Beethoven Örömódájának közös megszólaltatásával zárult. 

 

 

 

Fotók: Francesco Aniballi, Pier Luca Aguzzi