Hírek

Összefoglaló a Salis-ügy magyarországi előzményeiről, a lezárult nyomozás helyzetéről, bírósági vonatkozásairól

Az ügyészség három külföldi állampolgárral szemben emelt vádat, akik bűnszervezet tagjaként, tavaly februárban 9 embert támadtak és vertek meg Budapesten. Ugyanebben az ügyben 14 további külföldivel szemben nemzetközi elfogatóparancs került kiadásra. A vádirat szerint a három vádlott és a 14 társuk (ketten közülük, az olasz állampolgár Gabriele Marchesi és egy német állampolgár kiadatási őrizetben vannak, a többiek egyelőre szabadlábon) 2023. február 9. és 11. között öt utcai támadást hajtott végre Budapesten, amelyekben összesen 9 embernek okoztak sérülést. Céljuk az volt, hogy súlyos, akár életveszélyes sérülések okozásával elrettentsék a szélsőjobboldali mozgalmak követőit. A Magyarországon eljárás alá vont két német és egy olasz állampolgár (Ilaria Salis) a vád szerint egy 2017-ben, Lipcsében alapított szélsőbaloldali szervezet tagjai voltak. A csoport 2018 és 2020 között Németországban többször megtámadott szélsőjobboldali vagy annak vélt személyeket, majd 2022-ben határozták el, hogy 2023-ban a Becsület Napja nevű esemény előtt Budapesten is támadásba lendülnek. 

Tovább

Masterplast olaszországi üzemének átadója

November 28-án Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős külügyi államtitkár társaságában Kovács Ádám római magyar nagykövet is részt vett a Masterplast Olaszországban létesített új hőszigetelőanyag-gyártó üzemének ünnepélyes átadóján.

Tovább

Jótékonysági koncert a nagyköveti rezidencián

November 24-én a Római Magyar Nagykövetség rezidenciáján került megrendezésre a nagykövetség és a Ruota Internazionale Egyesület által szervezett jótákonysági koncert. A jótékonysági koncert bevételét egy ívókút és egy uganda-i iskola létrehozására ajánlották fel.  

Tovább

Koszorúzás az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 67. évfordulója alkalmából

Október 23-án délután 16 órakor került sor a hagyományos nemzeti ünnepi koszorúzásra a Via dei Cestari 34 alatti emléktáblánál.

Tovább

Nemzeti ünnepi fogadás az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 67. évfordulójára

2023. október 18-án a Római Magyar Nagykövetség székhelyén került sor Nagykövetségünk nemzeti ünnepi fogadására.

Tovább