2018. október 19-én került sor a Római Magyar Akadémián Mizerák István Sete di libertà (Szabadság utáni vágy) című fotókiállításának ünnepélyes megnyitójára az Orion Trió koncertjével.

A Falconieri Palota díszemeletét megtöltő, két szekcióra tagolt kiállítás a Mizerák István Alapítvánnyal valamint a Fórum Hungaricummal együttműködésben jött létre. A tárlat 2018. október 20-tól november 10-ig tekinthető meg.

A kiállítás első szekciója Mizerák István (Ózd 1942 – 1998) fotóriporter és fotóművész’60-as 70-es években, Ózdon készített felvételeit tárja az érdeklődők elé. Mizerák hivatalos karrierje 1966-ban kezdődött, mikor egy fotópályázaton “Finita” jeligével indult és második díjat nyert. Ózd azokban az években a vas-, és acélgyártásnak köszönhetően nyüzsgő és gazdag város volt. Az Ózdi Kohászati Üzemek a város lüktető szíveként megélhetési lehetőséget biztosítottak a legkülönbözőbb embereknek, köztük a fiatal Mizerák Istvánnak, aki itt kezdett el fotósként dolgozni. A művész ebből az időszakból származó fotóin a „hatalom”, a politikai töltet szinte csak ironikus formában vannak jelen, ellenben az acélgyár csarnokaiban bóklászva gyönyörű képeket készített az izzó vas ragyogásában dolgozó munkásokról. 1968-tól az MTI tudósítója volt. Az elkövetkező évtizedekben szinte valamennyi országos lapban közölték fotóit, több hazai illetve külföldi kiállításon szerepelt és nyert díjat felvételeivel. A tárlat kurátura: Mizerák Gabriella, a művész lánya.

A tárlat második szekciója az 1956—Szabad Ózd címet viseli és a forradalom ózdi eseményeit mutatja be. Mint ismeretes a forradalom a budapesti eseményekhez képest két nappal később október 25-én indult meg Ózdon. Október 25-én éjjel megalakult a Munkástanács, a forradalom helyi vezető szerve. A választógyűlés után tizenötezer ember vonult fel Ózd utcáin. November 1-jén létrehozták a forradalom újságját, a Szabad Ózdot. Annak ellenére, hogy november 4-én leverték a felkelést Budapesten, az ózdi lap egészen december 18-ig működött.