A biológiai sokféleség megőrzése élelmiszertermelésünk záloga

2018. október 17-én a Világélelmezés Biztonsági Bizottság (Committe on World Food Security ¬ CFS) 45. ülésszakán Magyarország és Mexikó Állandó FAO Képviselete, az IFOAM, a Rare és a CBD közreműködésével kísérőrendezvényt szervezett. A FAO római központjában tartott szakmai rendezvény címe: „A biodiverzitás megőrzését és az egészséges, tápláló élelemhez jutást egyaránt szolgáló gazdálkodási módszerek” címmel.

A rendezvényt Maria Helena Semedo, a FAO főigazgató-helyettese nyitotta meg, megemlítve, hogy a tagállamok kérésére a FAO elkészíti a biodiverzitás megőrzését célzó stratégiáját. A szakmai eszmecsere során Figeczky Gábor, az IFOAM szakpolitikai vezetője, Kevin Farrera, mexikói fiatal gazda, Stefano Padulosi, a Bioversity International képviselője és Kőrösi Levente, az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályának főosztályvezetője tartott rövid előadást. A résztvevők megvitatták a mezőgazdaság előtt álló legfontosabb kihívás, a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele érdekében teendő fontosabb politikai intézkedéseket, szakmai módszereket. Egyetértés volt abban, hogy a biodiverzitás megőrzése kiemelten fontos a klímaváltozás hatásainak mérséklésében, a kártevők, betegségek és más veszélyek elhárításában, továbbá elengedhetetlen a változatos és tápláló étrendhez.

Kőrösi Levente ismertette a világon egyedülálló, az évezredes mezőgazdasági hagyományokra épülő magyar génmegőrzési stratégiát. Az Agrárminisztérium által négy évre létrehozott, történelmi léptékű génmegőrzési program célja a nemzeti identitás szempontjából fontos mezőgazdasági örökség megőrzése. A magyarországi és a Kárpát-medencei génmegőrzés szerepét hangsúlyozva a főosztályvezető kiemelte, hogy hazánkban működik a világ egyik legnagyobb génbankja. Kitért a Magyarország Alaptörvénye által védett GMO-mentes stratégiájára, valamint a magyar és német kezdeményezésre létrejött, 18 ország által aláírt Európai Szója Nyilatkozatra, ami az európai GMO-mentes szója termesztés érdekében jött létre.