Az idén 28. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Kultúra Napja annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az öt kontinens magyar kulturális közösségeinek részvételével megvalósuló „Együtt Szaval a Nemzet" ünnepi program 2017. január 22-én 11:30 perckor indul. Az előző évekhez hasonlóan a szavalás idén is a Himnusz versszakaival kezdődik, majd a Reformáció Évéhez, illetve „Kossuth Lajos városához” kapcsolódóan Füle Lajos: Tégy uram engem áldássá c. versével és a Kossuth Nótával folytatódik. A rendezvényt rendhagyó módon Kossuth Lajos 1848. szeptember 24-én elmondott híres ceglédi toborzó beszéde zárja le.

A szavalatokat 2017-ban is Jordán Tamás vezényli, a Google YouTube - Együtt Szaval a Nemzet csatornán, valamint az MTVA élő televízió és rádióközvetítésén keresztül.  A programban való online – elektronikus kapcsolódáshoz kettő darab internet csatlakozással rendelkező számítógépre, egy kivetítőre és egy webkamerára van szükség. Míg az egyik számítógép a vezénylés színhelyét, a szavalást vezénylő Jordán Tamást, valamint a szavalást megkönnyítő szöveget vetíti ki, a másik számítógép a webkamerán keresztül rögzíti a kulturális, az egyházi és a települési szavaló közösségét, és tölti fel az esemény felvételét a YouTube csatornára. Az adott helyszínen történő eseményeket élőben figyelemmel lehet kísérni a Hangout kapcsolaton, illetve az „egyuttszavalanemzet” YouTube csatornán keresztül.

A kezdeményezés weboldala: www.egyuttszavalanemzet.hu , YouTube: egyuttszavalanemzet.