Nagykövetségünk tudomására jutott, hogy a  Pápai Városi Rendőrség jelentős vagyoni kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Rómában, egy magát Ferenci Viktornak kiadó személy, az Unicredit Bank nevében tett egyedi üzleti ajánlattal tévesztette meg a sértetteket és vette rá őket arra, hogy az olasz fővárosba utazzanak autóvásárlás céljából. Az ismeretlen tettes 40-45 éves, kb. 174-175 cm magas, súlya kb. 90-95 kg. Testalkata pocakos, haja színe sötétbarna, rövid, pár centi hosszúságú. A magyar nyelvet anyanyelvi szinten, dialektus nélkül beszéli, ugyanakkor olaszul is jól tud kommunikálni.
A nyomozás során beszerzett adatok szerint országszerte további hat büntetőeljárás folyt 2015-2016 között, amelyekben gyakorlatilag azonos módszerrel követték el a bűncselekményeket. A római utak során más-más hotelben foglalt szállást, mindig különböző autókereskedést keresett fel. Az esetek egy részében készpénz átadás történt, illetve a Western Union és a Money Gram rendszeren keresztül utalták át a vételárat, különböző román állampolgárságú személy/személyek részére. A rendőrség hét esetben folytat nyomozást hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény gyanúja miatt. Egy kivétellel a tettes kizárólag „Dr” címet viselő férfiakat és nőket tévesztett meg.

Amennyiben a bűncselekményekkel kapcsolatosan információja van, kérjük, hogy azokat a pápai rendőrség rendelkezésére bocsátani szíveskedjék.
Tartózkodjanak a hasonló módszerrel felkínált olaszországi gépkocsi vásárlástól, mert lehet, hogy bűncselekmény áldozataivá válnak.

A nyomozás elődadója: Kovács Gergely r.tzls, parancsnoka Potháczki Zsolt r.őrgy. Email elérhetőség: nakos@veszprem.police; kovacsgergely@veszprem.police.hu