Hős elődeinkért lobog a magyar zászló Monte Grappa tetején

Szeptember 7-én az olaszországi a Monte Grappán került sor az I. világháborúban elesettek emlékére rendezett ünnepélyes megemlékezés. Az eseményen jelen volt Guido Crosetto honvédelmi miniszter,  aki fogadta magyar kollégáját, Szalay-Bobrovniczky Kristófot, Magyarország honvédelmi miniszterét. Az eseményt Kövér László az Országgyűlés elnöke is megtisztelte jelenlétével.

 

 

Jelen volt Kovács Ádám római magyar nagykövet, Csiszár Jenő milánói magyar főkonzul, Magyarország veronai tiszteletbeli főkonzulja, Prof. Pinter Lajos, akik az elmúlt években aktívan részt vettek az elesettek emlékhelyeinek és történeti színhelyek megőrzésében. A magyar és az olasz hagyományőrőző szervezetek, valamint a civil és katonai hatóságok számos képviselője tette tiszteletét az eseményen.

 

A megjelentek tiszteletüket rótták le a Nagy Háborúban elesett, az emlékhelyen eltemetett mintegy huszonháromezer katona – olasz részről 12.615, osztrák-magyar részről 10.300, elsősorban magyarok – emléke előtt. Ünnepélyes megemlékezés keretében, idén először lengett a magyar zászló az Emlékhelyen, ahol a miniszterek koszorút helyeztek el a helyszínen a névtelen katonák síremlékénél. A huszonháromezer elesett közül csak 2600 katonát sikerült azonosítani.

 

A Nagy Háborúban harcoló olasz, magyar és osztrák katonák egyesítették Európát. Fiatal életek, akik áldozatukkal hozzájárultak egy olyan Európa alapjainak lerakásához, amely ma az unió nyelvét beszéli.